'
À
veenteks
Ë
( 0 )

= ( 1 )

Rijksmuseum versus Nellestein

Ik heb van de week een interessante documentaire gezien, ‘Het nieuwe Rijksmuseum’,  over de verbouwing van het Rijksmuseum. Behalve mooie portretten van conservatoren die vol liefde hun objecten verzorgen is de documentaire vooral boeiend door de problemen rondom de verbouwing. Hierdoor heeft de verbouwing niet 5 maar 10 jaar geduurd en zijn de kosten opgelopen tot maar liefst 375 miljoen euro. Ik mag me gelukkig prijzen dat in mijn directe woonomgeving, Nellestein ook iets  aan de hand is. Er is een woonvergunning ingediend om een Ghanese kerk te bouwen. Een aantal bewoners die hier op tegen is heeft zich verenigd in een ‘tegen-de-kerk-groep’.

20141219_161456

In de documentaire is de lobbygroep voor het instandhouden van de fietsonderdoorgang de grote winnaar. Tijdens hoorzittingen schudt Pijbes (directeur van het Rijks) met ongeloof zijn hoofd, ‘ de wereld verandert maar blijkbaar willen sommige mensen dat niet accepteren’. De ‘tegen-de-kerk-groep’ treurt om de teloorgang van Nellestein. Dachten de bewoners van Nellestein te wonen aan een soort goudkust, inmiddels is de realiteit van een andere bewonerspopulatie en de festivals in de nabijgelegen natuur niet meer te ontkennen. Het pronkstuk van Nellestein, het carillon mag zich sinds kort nog maar beperkt laten horen op last van de ‘nieuwe’ bewoners.

20141118_154025

De ‘tegen-de-kerk-groep’ willen niet met de Ghanese kerkgangers in gesprek gaan want zoals een van hen benadrukte, ‘ het is een sekte!!’. Ook is de groep bang dat ze hun argumenten tegen de kerk misschien wel blootgeven in zo’n gesprek en ‘als ze weten welke argumenten wij tegen hen gaan inzetten dan gaan wij daardoor verliezen’. Inmiddels heeft de gemeente zich over de bouwaanvraag gebogen en deze afgewezen.  De ‘tegen-de-kerk-groep’ viert momenteel feest en zijn trots dat ze zo goed hebben gehandeld. Ze weten niet dat het bouwplan met enkele kleine aanpassingen binnen enkele weken weer wordt ingediend en waarschijnlijk goedgekeurd gaat worden. Volgens de planning staat de kerk er in de herfst 2015. Wie weet, de verbouwing van het Rijksmuseum zou ook maar vijf jaar duren.

20141118_154552In plaats van het witte gebouw komt de Ghanese kerk.

Voeg een reactie toe

À
5


Please Wait...